Детски играчки вместо технологии

Много е трудно да се постави заглавие на една толкова обширна тема, която засяга пряко растежа на цяло едно младо поколение. Именно намесата на технологиите в детското развитие със своите позитиви и негативи е главен въпрос сред възпитатели, учители, специалисти.

На хората им е ясно, че прекаляването на децата със смартфоните, таблетите, лаптопа, телевизорът е вредно за тяхното психическо, емоционално и дори физическо развитие. В този смисъл, могат ли играчките на децата да заместят технологиите, които така настъпателно навлязоха в ежедневието на почти всеки от нас.

Преди да стигнем до детските играчки обаче, следва да изясним някои от големите вреди, които технологията нанася на децата. В интернет може да прочетете загрижени родители, които твърдят, че контролират съдържанието, което децата гледат вкъщи, но винаги когато гледат каквото й да било, те започват да искат още от това, да стават раздразнителни и дори истерични. Обратното, когато по-дълго време останат без съдържанието от смартфона, лаптопа или телевизора, стават по-спокойни и сякаш забравят за изкушенията на екрана.

Ето затова специалистите, които изследват проблематиката, смятат, че детските играчки са отличен начин децата да се върнат към естествените си начини на развитие. Като малки децата се учат да пълзят, ходят, скачат, катерят се, претъркулват се; учат се да пеят, да говорят. Всичко това може да бъде подкрепено от най-различни играчки избрани според възрастта на и пола на всяко дете. Играчките ще им дадат възможност да развият тези способности, обратно всеки изгубен час пред екрана на андроида или лаптопа лишава децата от възможността да напредват и развиват тези важни за живота им умения.

От казаното дотук, може да се замислите като родители как по-добре да разпределяте времето на децата си, така че да получат своите 15 минути игри на телефона или на компютъра, но да имат време и пространство за игри със същински детски играчки, които развиват същинските им способности